بهترین سن برای نان دادن به نوزادان

فهرست عناوین این مطلب

بهترین زمان نان دادن یا بطور کلی غذا دادن به نوزاد از چند ماهگی است؟ پزشکان توصیه می‌کنند که زمان شروع غذا دادن به کودک از 6 ماهگی باشد؛ البته نوزاد شما ممکن است زودتر از 6 ماهگی برای خوردن غذاهای کمکی آماده باشد، اما باید صبر کنید تا او حداقل 4 ماهه شود.

بهترین سن برای دادن نان به نوزاد از چه سنی است؟

به محض شروع تغذیه تکمیلی نمی‌توانید به نوزاد نان بدهید؛ اما مدتی که از شروع تغذیه تکمیلی گذشت و نوزاد خوردن غذای جامد را آغاز کرد، می‌توانید نان را مثلا در قالب صبحانه برای نوزاد 9 ماهه وارد رژیم غذایی او کنید. طبیعتا اگر کودک دندان داشته باشد، راحت‌تر می‌توانید به او نان بدهید؛ اما برای شروع می‌توانید نان را در سوپ یا آبِ گوشتِ رقیق خورد یا اصطلاحا تیلیت کنید و به کودک بدهید. به این ترتیب هم کودک نان خورده است، هم سیر شده است و هم چیزی در گلوی او نمی‌ماند و نیاز به جویدن ندارد. 

بهترین نان برای نوزاد کدام است؟

باید نانی به کودک بدهید که فاقد شکر و نمک و ادویه باشد و ترجیحا از آرد غنی تهیه شده باشد. حتما در هنگام انتخاب نان به مقدار نمک و ادویه موجود در آن توجه کنید. کودک زیر یک سال مجاز به استفاده از نمک در رژیم غذایی نیست. بنابراین نمک نباید در قالب هیچ ماده خوراکی وارد سبد غذایی او شود. 

اگر پیدا کردن چنین نانی برای شما سخت است، به راحتی می‌توانید نان بدون نمک و ادویه و شکر در منزل تهیه کنید و در اختیار کودک خود قرار دهید. 

علائم کلی حساسیت به گندم:

معمولا نان ماده آلرژیکی نیست و حساسیتی در نوزاد ایجاد نمی‌کند؛ اما طبیعتا اگر اندازه آن بزرگ باشد و کودک قادر به بلعیدن نباشد، مشکل‌ساز خواهد شد. لذا حتما به نوع نان، اندازه و مقدار نانی که در اختیار کودک می‌گذارید، توجه کنید. 

این نکته را نیز بدانید که بروز کهیر و بثورات پوستی و یا واکنش های شدیدتر مانند تنگی نفس و استفراغ و اسهال بعد از خوردن ماده ی غذایی خاص، علامت حساسیت به آن می باشد. در مورد گندم نوعی بیماری ژنتیکی به نام سلیاک وجود دارد که حساسیت به گلوتن باعث میشود در اثر مصرف گندم و جوو دسته ای از غلات حاوی گلوتن ، علائم گوارشی مانند دلدرد و یبوست یا اسهال و زخم های دهانی و کم خونی در فرد بیمار ایجاد شود. تشخیص علائم آلرژیک یا حساسیت ناشی از بیماری سلیاک بسیار دشوار است. بنابراین، خوراندن محصولات گندم به کودک را قطع کنید و برای تشخیص دقیق با پزشک مشورت کنید.

کودکان مبتلا به سلیاک از نان تهیه شده از آرد ذرت یا برنج می‌توانند استفاده کنند .در موارد حساسیت شدید به گندم ، درمان ویژه ای توسط متخصصین آلرژی برای بیمار انجام می‌شود که طی آن حساسیت زدایی گندم ، صورت می‌گیرد.

نکات مهم در دادن نان به کودک:

  • نان گندم کامل را به نان تصفیه شده یا غنی شده ترجیح بدهید.
  • به دنبال برچسب‌های نان گندم کامل که “100 درصد از آرد گندم کامل تهیه شده” روی بسته بندی نان باشید. این نکته را نیز بدانید که هر “نان قهوه ای” لزوما نان گندم کامل نیست. ترکیبات روی بسته‌بندی را برای داشتن آرد گندم کامل 100 درصد بررسی کنید. همچنین درصد گندم کامل را هم بررسی کنید. از نانی که 100 درصد از گندم کامل تهیه شده استفاده کنید.
  • از مصرف نان گندم کامل چند غله خودداری کنید، زیرا ممکن است این نان‌ها حاوی دانه‌ها و مغزها باشند. برای پیشگیری از بروز واکنش‌های آلرژیک نانی که فقط دارای یک غله (گندم کامل) است، انتخاب کنید.
  • به دنبال نان‌هایی که حاوی سدیم کم و فاقد انواع شیرینی‌های افزودنی هستند، باشید. همچنین نان را از لحاظ وجود هر گونه افزودنی دیگرهم بررسی کنید.
  • نان تازه به کودک بدهید.
  • قانون تست حساسیت را در هنگام دادن نان به کودک رعایت کنید. به عبارت دیگر روش “انتظار 3 تا 5 روز” را دنبال کنید؛ تا زمانی که نان را به کودک معرفی می‌کنید موضوع حساسیت به گندم را رد کنید. زمانی که نان را به کودک معرفی می‌کنید هیچ غذای جدیدی را به برنامه غذایی او اضافه نکنید تا از حساسیت داشتن یا نداشتن او مطلع شوید.
  • در صورت سازگاری گندم برای کودک، به حد اعتدال نان‌های گندم کامل را به عنوان بخشی از رژیم غذایی متعادل به او بدهید؛ زیرا ممکن است مصرف بیش از حد نان شکم کودک را پر کرده و جایی برای خوردن شیر مادر و سایر مواد غذایی باقی نگذارد.
  • نان را به اندازه های کوچک برش بزنید تا به راحتی قورت داده شوند. اگر کودک نان را دوست نداشت چند روز صبر کنید و دوباره آن را امتحان کنید. همچنین می‌توانید نان را به همراه غذاهای دیگر مانند پوره‌های سبزیجات و میوه‌ها به کودک معرفی کنید.
  • کودکان بالای 8 ماه می‌توانند تکه کوچکی از نان تست شده سبک، نان ساندویچی باریک، پوست‌های نان و نان پیتا را به عنوان غذای لقمه‌ای بخورند.
  • برای کودکان نوپایی که انواع مختلفی از غذاهای جامد را می‌خورند‌، می‌توانید انواع نان‌های دیگر مانند نان ذرت کامل، نان با آرد جوانه زده یا نان چاودار، نان چند غله کامل، نان خمیر ترش و نان تخم کتان را بعد از مشورت با متخصص اطفال امتحان کنید.

فواید و عوارض نان‌های سنتی برای کودک:

با توجه به اینکه مصرف بیشتر خانوارها انواع مختلفی از نان‌های سنتی است، بسیاری در مورد دادن نان لواش، نان تافتون و سایر نان‌های سنتی سوال می‌پرسند. باید بدانید که معمولا میزان نمک موجود در این نان‌ها برای گوارش و معده نوزاد مناسب نیست، لذا بهتر است که از نان‌های یاد شده در قسمت قبل استفاده کنید. در صورت دادن هر یک از این نان‌ها به کودک، هرگز زیاده‌روی نکنید و ترجیحا به کودکان بالا 8 ماه اینگونه نان‌ها را بدهید و حتما مراقب باشید که مسیر گلوی آنها را مسدود نکند. 

دادن نان به نوزاد کار ساده‌ای است که در بسیار مواقع کودک را به خوبی سرگرم می‌کند؛ اما همواره توجه داشته باشید که در کودکان کوچکتر همواره خطر خفگی با نان وجود دارد؛ لذا حتما زمانی که به کودک نان می‌دهید در کنارش باشید و او را تنها رها نکنید. 

فینگرفود با نان تست

بهترین نان ها برای نوزادان

انتخاب بهترین نان برای کودکان طبیعتاً نان ‌های تهیه شده از آرد کامل گندم و جو که سبوس ‌دار نیز باشند ( انواع نان سبوس دار ) از جمله بهترین نوع نان ‌ها می‌باشند. در

Read More »
بهترین نان برای مدرسه

بهترین نان برای کودکان در مدرسه

انتخاب بهترین نان برای کودکان طبیعتاً نان ‌های تهیه شده از آرد کامل گندم و جو که سبوس ‌دار نیز باشند ( انواع نان سبوس دار ) از جمله بهترین نوع نان ‌ها می‌باشند.

Read More »
پیمایش به بالا